Blogg

Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag 2024!

Foto: Ragnhild Storsletten Åse

Noe av det vi ølfolk husker best fra året 2023 er at det var året der gretne gamle gubber i alle aldre og av alle kjønn og legninger endelig slo neven i bordet og sa: »Nå er det fan meg nok.»

 De hadde i mange år sett seg lei på at ungdommen satt dagsorden for hva som skal regnes som godt øl.  De var så inderlig lei av Untappd-diktaturet.  De var møkklei av generiske NeiPA’er med laktose, lei av oversøte Pastry Sout, lei av Kettle Sours med ananas og det som verre er. 

De ville drikke skikkelig øl, og de ville drikke det i fred.  De ville drikke samme ølet to ganger, ja kanskje til og med tre og fire ganger, uten at bartenderen bemerket «Du har smakt det ølet før».

De ville drikke klassiske gode øl uten fjas, øltyper som har vært brygget og drukket i århundrer fordi de er gode øl, ikke hvite hvaler og fikse påfunn fra  ølbryggere med tatoveringer og et følsomt forhold til skjeggvekst.

De ville nyte de glemte ølstilene, de undertrykte ølstilene, de som aldri ratet skyhøyt på Untappd, men ble drukket med glede på bortgjemte puber i grisgrendte strøk over hele verden.

 Så derfor ble Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag innstiftet og feiret for første gang 18. februar 2023.

Feiringen pågikk over hele landet, og gretne gamle gubber i alle aldre, av alle kjønn og legninger, hygget seg i passe grettent lag med deilig ESB, Bitter, nordtysk Pilsner, Altbier, Bock, Brown Ale, og så videre.

 (Til vår store glede så vi i 2023 at disse klassiske ølstilene vi alle elsker fikk et oppsving.  Flere og flere bryggerier kom med velbryggete lagere, Bitter, ESB, og Brown Ale.  Flere og flere av disse ølene dukket opp på taplistene på gode ølbarer over hele landet.  Til og med unge og blide mennesker drakk dem med velbehag.)

Fra fjorårets feiring på Apollon Platebar. Foto: Ragnhild Storsletten Åse

Det er opplest og vedtatt at dagen alltid skal feires første lørdag etter Valentines Day.  I år faller det på lørdag 17. februar.

 

 I Bergen kan du møte likesinnete på Apollon Platebar. 

 

I Stavanger er det På Kornet som er vertskap.

 

I Sandnes kan du stikke innom Melkebaren.

 

I Trondheim skjer det på Den Gode Nabo.

 

 Følg med på de respektive barene for ølutvalg og åpningstider.

 For oss som er så heldige å bo i Bergen har bryggerimesteren på 7Fjell Bryggeri, Gahr Smith-Gahrsen (eller Gretne Gahr, som han liker å bli kalt), klar en liten godbit på cask. 

«Den gretnest tenkelige ipa-en må antakelig være den som på 17- og 1800-tallet ble sendt på eikefat med båt til India. Vi har et 40-liters eikefat vi tenkte å fylle med en spesialbrygget IPA. Etter tapping vil ølet bli lempet i en av bilene våre (ideelt sett bilen som går under nvnet «Skuten») for å bli ristet godt på tur i tre-fire uker. (Vi kan dessverre ikke sende den til India, men sender den innom en indisk restaurant i løpet av lagringen.)»