Blogg

Ny matvennlig mjød fra Mjøderiet

Freyja

 Nordic Tables Series

 10,5%

 Mjøderiet

 

0,75l

299,30.-

Vinmonopolets Spesialutvalg

 

 Gylden og klar.

 Klar og tydelig honning aroma, hint av sitrus, gul frukt, moden frukt, noen florale toner.

 Åpner med forbausende frisk syre.  Følger opp med honningtoner, fruktsødme, sitrus, florale hint, pasjonsfrukt, eple, hvit rips.  Lang og fin avslutning med lett og myk honningsødme, frisk syre og lett tannin preg, litt tørr.  God fylde, ingen karbonering, myk munnfølelse.

Veldig fin balanse mellom syre og sødme, lik en feinherb riesling.

Freyja er først ut i den nye Nordic Table Series fra Mjøderiet.  Serien skal fokusere på mjød som passer til mat (utover desserter, som jo er utmerket match for de mer tradisjonelle søte mjødene).  De ønsker å fokusere på friskhet, syre og tanniner, som gjør mjødene velegnet til matparing på lik linje med vin.

Stian forteller: «Freyja er altså først ut, og tanken bak er at dette er en mjød som kan fungere til matretter man typisk ville ha servert hvitvin til. Selve mjøden er enkel i utformingen, og består kun av basemjød, vann og rabarbrasaft (fra Askim Frukt- og Bærpresseri), men utførelsen viste seg å være langt mer krevende enn jeg hadde regnet med - det er nemlig lettere sagt enn gjort å "simulere" typiske egenskaper for hvitvin; syre, sødme, fylde, alkoholprosent og "renhet" i smaken, og jeg måtte omhyggelig teste disse elementene ut, steg for seg. Det tok meg derfor et rekordhøyt antall testbatcher å treffe den riktige smaksprofilen - hele 12 småbatcher måtte lages før jeg var fornøyd med smak, balanse og munnfølelse.»

 

 Nå må vi på kjøkkenet og finne ut hvordan Freyja fungerer til mat.

Det er et eller annet litt udefinerbart i smaksopplevelsen av den som ga meg assosiasjoner til Vin Jaune.  Antagelig er det rabarbraen som gir noe som minner om det lett oksidative preget.  Jeg fikk i hvert fall umiddelbart lyst på Mont d’Or.

Osten ble varmet i stekeovn til og servert med ristet hvitt brød og litt cornichons.  Freyja ble servert litt avkjølt, ca 10-11 grader.

Kort oppsummert; meget god match.

Mjøden balanserer fint ut den lille bitterheten i osten. Fylden og syren i mjøden harmonerer vakkert med fedmen og fylden i osten. 

Bloggen Spis Drikk Reis har testet Freyja i og til sjømat, og der får den også bestått, og vel så det.

 

Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne; mjød er undervurdert som god drikke til god mat. 

Mjøderiet har flere matvennlige mjøder i sin portefølje, for eksempel Apricot Seduction til foie gras, eller Høytid til fjærkre.

La oss håpe også gode restauranter med fokus på norsk produsert drikke setter fokus på norsk mjød!