Blogg

Syv brusende julebukker!

Juleøl, hva er det? 

Er det så enkelt som å bare skrive ‘Juleøl’ på en etikett, så er det juleøl? Ja, så lett er det, faktisk.

 Men, som Lasse Lukacs peker på i artikkelen jeg linket til; siden 1930-tallet har norske juleøl stort sett vært mørke, sødmefulle lagerøl.

Eller bock/bokk-øl.

 

Bockølets historie kan man i følge Wikipedia spore tilbake til det fjortende århundre, og hansabyen Einbeck. Der begynte man først å brygge mørke maltdrevne og kraftige øl. Senere spredte dette seg til bl.a. Bavaria, der de pga dialekten kalte byen for «ein bock» som igjen spille på geitebukk, og antagelig på fordommer mot innbyggernes intelligens.

Doppelbock, som skiller seg fra vanlig bock ved å være kraftigere, sterkere og til dels søtere, ble oppfunnet av fransiskanermunker i Munchen. De kalte det «flytende brød», og brukte det i fastetiden for å stille sulten. Munkene var så fornøyd med oppfinnelsen at de kalte ølet for Salvator (Frelseren), og siden har det vært tradisjon at doppelbock’er har et navn som slutter på -ator.

Bock er en undervurdert ølstil.  Den spenner fra store mørke fyldige og søtlige øl som er mest egnet for peiskos og meditasjon, -til lysere, komplekse øl som egner seg ypperlig til mat.  Noen er veldig godt egnet til julemat.

Jeg har plukket frem de beste norskproduserte bokkølene, 7 sorter selvsagt. Du har fremdeles noen dager igjen til å besøke ølhyllene på Vinmonopolet!

Julebukk

 Dobbelt Julebukk

 9,5%

 Kinn Bryggeri

 

Mørk kobberbrun, klar, fint lys brun skumhode.

 Aroma av karamell, knekk, malt, hint av sjokolade, malt, nystekt brød.

 Sødmefull, fyldig, medium karbonering, myk munnkjensle.  Komplekst midtparti med forskjellige grader av mørk malt, hint av sjokolade, toffee, karamell, knekk og mørk frukt.  Lang avslutning med fyldig maltsødme, sjokolade og fruktige toner.  Neste umerkelig bitterhet, men den er der akkurat nok til at avslutningen ikke oppleves som klissete.  Nydelig balanse.

Deilig doppelbock, perfekt til desserter, julekaker og generell julehygge.

Bavarian X-Mas

 Christmas Sour Bock

 10,40%

 Nøgne Ø

 

 Mørk svartbrun, fint fluffy brunt skumhode.

 Aroma av mørk frukt, hint av kaffe og mørk sjokolade, brødskorpe, kakao.

 Stor og fyldig, lett kremete munnfølelse, lav karbonering med små bobler.  Forholdsvis høy sødme som balanseres perfekt mot en dype bærtoner med ørliten syrlighet..  Nydelige smaker av mørk sjokolade, mørke bær, hint av kaffe.  Lang avslutning med sjokolade og mørke bær, lett kakao-bitterhet og fin syrlighet.

 Nøgne Ø tar seg friheter med en super tradisjonell ølstil.  Men de er tilgitt, for dette er nydelig håndverk.  Ølet er attpåtil brygget i samarbeid med det som regnes som verdens eldste bryggeri (etablert i 1040): Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan.

 Deilig dessert, deilig meditasjonsøl, deilig øl i det hele tatt.  Minner meg om en fantastisk belgisk sjokolade jeg spiste en gang for lenge siden.

Julebokk

 9%

 Ringnes

 

 Dyp mørk brun mot svart, klar, fint og fluffy beige skumhode.

 Allerede når flasken åpnes sprer det seg en duft av malt og karamell.  Nesen i glasset: fanger litt knekk, hint av mørk frukt, brødskorpe, nøtter.

 Smaken starter med fyldig maltsødme.  Stor kropp og myk munnfølelse, myk karbonering.  Smaken fortsetter med toner av nøtter, mørk frukt, lette kryddertoner, karamell, brødskorpe.

Fin og passe lang avslutning, dyp og kompleks, der bitterheten titter forsiktig frem og balanserer maltsødmen, mens prosentene varmer.

 Nydelig øl,en klassiker,  og alltid gøy å børste støv av gamle flasker og smake hvordan den utvikler seg over flere år.  Kan utmerket godt følge mye av julens tunge og kjøttbaserte mat.  Fin også til rolig meditasjon i godstolen mens man lytter til velegnet jazz-vinyl fra 50-tallet.

Falalalalator

 Christmas Doppelbock

 8%

 7Fjell Bryggeri

 

Mørk brun, klar, flott og fluffy beige skumhode.

 Aroma av mørk karamell, litt knekk, hint av nøtter og brødskorpe.

 Fyldig og myk, medium minus karbonering, små bobler.  Rund og fin maltsødme, toner av ristede nøtter, karamell og brødskorpe.  Lang avslutning med maltsødme, hint av nøtter og deilig liten bitterhet som balanserer ølet ut.

 Elegant og avstemt doppelbock.  Har smakt denne tidligere i år, og den har hatt godt av litt tid i ølkjelleren.  Godt matøl, og som alltid solid håndverk fra bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen. 

Sparer et par flasker og trekker frem utover neste år, vil tro den kan utvikle seg enda mer.

Stelliger Divum

 Vintage 2023

 Eisbock

 19%

 Berentsens Brygghus

 

 Svart mot mørk kobberbrun, klar, ingen skumhode.

 Aroma av mørk, mørk malt, hint av krydder, litt mørk frukt, åpner seg opp etterhvert som temperaturen stiger i glasset.

 Stor fylde, omtrent ingen karbonering, oljete munnfølelse.  Ganske så «boozy».  Fin kompleksitet som går litt i retning portvin.  Mørk frukt, lette kryddertoner, mørk sjokolade, mørk malt, hint av kaffe, mørk karamell.  Lang avslutning med kraftig maltsødme, og toner av mørk frukt og sjokolade, og ganske tydelig og varmende alkohol. Meget godt.

Definitivt en avec.  Cigar, kaffe mocca, dempet belysning.

 Eisbock er altså bock som er frysedestillert, og får svært konsentrert smak og høy alkohol.  Så vidt jeg vet den eneste norskproduserte eisbock for tiden.

 Nok et øl som er spennende å følge etterhvert som den lagrer seg, -og den tåler mange år i kjelleren.

Jesus 2023

 Double Bock

 Modern Christmas Bock

 8,4%

 Monkey Brew

 

Mørk brun mot svart, lite rødskjær, klar, fint lite lyse brunt skumhode.

 Aroma av karamell, knekk, brødskorpe, mørk malt.

 Stor maltsødme, fyldig, myk og oljete munnfølelse, lav karbonering med små bobler.  Integrerte smaker av knekk, karamell, hint av tørket frukt, nøtter.  Medium lang avslutning med maltsødme.  Deilig.

 Verdt å nevne at den er brygget med malt fra Bonsak, i tillegg til små kvanta fra Weyerman.

Flott doppelbock.  Ost og dessert.

Julebokk

 Doppelbock

 9%

 Mack

 

 Mørk rødbrun, klar, fint beige fyldig skumhode.

 Aroma av knekk, karamell, hint av nøtt, brødskorpe og tørket frukt, lett krydder.

 Flott maltsødme, medium minus karbonering, fyldig og litt kremet munnfølelse.  Mellomparti med karamell, brødskorpe, hint av mørk frukt.  Medium lang avslutning med maltsødme, hint av krydder og lite bitterhet.  En klassiker.

 Flott og passe kompleks bock.  Matvennlig til de store kraftige kjøttrettene, men også dessert.