Blogg

Om høstmat og høstøl

Seinsommeren og høsten er en fantastisk tid for oss som er glad i gode norske råvarer og god mat.

Det bugner av norske grønnsaker, nyslaktet lam, sopp, fisk, krabbe, hjort, elg, frukt og bær.

 Fra hagen henter jeg beter, poteter, jordskokk, løk og hvitløk.  Seinere kommer min faste leverandør av hjortekjøtt på døren med velhengt kjøtt pent pakket i vakumposer.  Jeg lager pinnekjøtt av villsau og safter og sylter.  Det blir selvsagt noen runder med borsjtsj, det blir ovnsbakt lammelår med rotgrønnsaker, krabbe ravioli, hjortegryter med sopp, grønnsakssupper, ogsåvidere.

 Til all denne festmaten må det også noe godt i glasset.  Jeg går ikke av veien for en god barolo, men vi har jo så mye godt norsk øl å ta av.

 Et av de mest matvennlige bryggeriene vi har er Kinn Bryggeri, og i høst har de ute en fin håndfull høstøl som er både matvennlige og drikkbare.

Bryggerimester Espen Lothe liker å lage øl uten fjas og laktose, og han liker å tenke matfølge til ølene sine.

 

Først ut er Oktoberfest, et «lyst lagerøl» på 6%, som jeg har skrevet om tidligere på Ølportalen: https://olportalen.no/feature/ukens-norske-handverksol-oktoberfest-fra-kinn-bryggeri/

 Kinn har brygget oktoberfestøl før, både som amerikansk pale ale og belgisk blonde, men denne gang altså et mer klassisk «festbier».

 Å brygge øl til høstens feiring av innhøsting og gode avlinger er en gammel tradisjon.

 (Den tyske oktober festen sies riktignok å være resultat av et kongelig bryllup i Bayern på 1800-tallet, og det er kanskje derfor den tyske festen er en 16 dager lang orgie i sterkt øl, armsterke servitører, skinnbukser og ompa-musikk.)

 Kinn’s Oktoberfest er selvsagt matvennlig.  Godt balansert, god fylde, avstemt bitterhet og lette kryddertoner; ypperlig til høstens fangst fra vann, elver og sjø. 

Avkokt villaks, nyfisket røye, krabbe og pannestekt brosme er innlysende, men ølet har nok personlighet og friskhet til å følge kjøttbaserte høstretter.  Fårikål, med en liten akevitt ved siden av, for eksempel.

 Oktoberfest finner du på Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Det er vel ingen ølstiler som passer så bra til høstmat som belgisk dubbel.

 Kinn’s Haust er en belgisk dubbel på 6,5%.  Dyp rødbrun, typisk «belgisk» aroma av fruktige gjærtoner, lett maltpreg, hint av brød, karamell og krydder.

Kremete og fyldig i munnen, balansert sødme, aroma går igjen i smaken og henger med i en fin avslutning.

Ølet er brygget med 100% norsk malt fra Jæren Korn og Malt og Bonsak Gårdsmalteri.  Fra Bonsak kommer malttypen Special Kinn, som bryggerimester Espen Lothe selv har vært med å utvikle.

 Haust skal i glasset til lammelåret, som har kost seg i ovnen en hel dag på lav varme, og serveres med bakte og sauterte rotgrønnsaker og litt sjølplukket kantarell.

  Høsten er jo også sesong for den fantastiske osten Mont D’Or fra Jura i Frankrike, som varmes i stekeovnen og serveres med god skinke og kokte poteter.  Jeg tror Kinn’s Haust er godt følge til den.

 Du finner Haust på Vinmonopolets bestillingsutvalg.

 

Kinn har også lansert en annen belgisk dubbel; Rødrev.  Den er brygget for og med baren Tilt i Oslo,og dukker opp der etterhvert, og kanskje på andre utvalgte barer.

Vidda, brown ale, 4,5%

 Vidda er noe så befriende enkelt som en helt klassisk engelsk brown ale.  Kobberbrun, med klare toner av malt og karamell, lett krydderpreg fra klassiske humlesorter, balansert og veldig drikkbar.

Ypperlig følge til viltretter av ymse slag; hjort, elg, småvilt, rype.  Og veldig brukbar i sauser og krafter. 

Jeg heller litt Vidda i hjortegryten, sjenker meg et glass og lar den putre ferdig før jeg åpner en flaske til og setter meg til bords. 

 Vidda finner du i dagligvarebutikker.

 

 Espen har også sans for klassisk tysk rauchbier, og har i år ute sin versjon; Eld, en røykt lagerøl på 6%.

Denne bloggen liker ikke røykt øl, men ryktene forteller at den er både klassisk og god, og egner seg ekstra godt til vestnorsk tradisjonsmat.  Eld finnes på Vinmonopolets bestillingsutvalg.